top of page

Sohvivill lehes: "Koeravillast esemeid kuduv Maarit"

SILJA PAAVLE, 10. VEEBRUAR 2021 - Naisteleht

Loe originaalartiklit siit


«Koeravill on lambavillast soojem ja ka tervisele soodsa mõjuga,» räägib mitu aastat koeravillast lõnga ketrav ja neist esemeid kuduv Maarit Randrüüt.

«Minu jaoks on koeravilla ketramine emotsionaalne hobi. Puutusin sellega kokku juba lapsepõlves, mil ema sõbranna meie esimese koera villa lõngaks ketras. Sellest kootud kampsun pidas väga hästi vastu, liikudes hiljem perest peresse,» meenutab Maarit.

Naine usub, et võimalus oma lemmiku karvast tehtud esemeid kanda lisab paljude jaoks neile emotsionaalse väärtuse. «Minuni on jõudnud ka ootamatult lahkunud kiisu karv, mida omanikud olid aastaid kogunud ja millest paluti lõnga kedrata. Kassivillane lõng ei ole looma lühikese karva tõttu väga kvaliteetne, kuid inimeste hinge jaoks hindamatu väärtusega. Olen näinud ka seda, kui laps ei taha villast salli või sokke kanda, siis oma kutsu karvast tehtud rõivaesemed paneb ta hea meelega selga,» kõneleb ta.

KANNAB KA ISE: Maarit koos oma lemmiku Tiibeti mastifi Suryaga, kelle villast on naine kedranud omajagu lõnga. Kindad ja sall, mida ta pildil kannab, on samuti koeravillased. (ERKI PÄRNAKU)
KANNAB KA ISE: Maarit koos oma lemmiku Tiibeti mastifi Suryaga, kelle villast on naine kedranud omajagu lõnga. Kindad ja sall, mida ta pildil kannab, on samuti koeravillased. (ERKI PÄRNAKU)

Plussiks raviomadused

On tõendatud, et koeravill on lambavillast 80% soojem ja vett tõrjuvate omadustega. Näiteks hoiavad koeravillast kootud säärised jalad kauem kuivad.

Kahtlemata on plussiks ka selle raviomadused. «Mina jõudsingi koeravillaga tegelemiseni pärast seda, kui sõrmeliigesed borrelioosi tagajärjel ei liikunud. Nüüd, kui olen kolm aastat koeravillaga tegutsenud, võiksin klaverit mängida,» kiidab naine.

Kuigi koeravilla raviv toime ei ole teaduslikult tõestatud, usub Maarit sellesse siiralt. «Koeravillased rõivad ei tee kedagi 100% terveks, kuid vaieldamatult on neis toime, mida juba meie vanavanemad hindasid.» Suur boonus on seegi, et koeravillased rõivad sobivad tugevatele allergikutele, kes lambavillast kootud asju kanda ei saa. «Neile tuleks esemeid kududa selliste koerte ja kasside tõugude villast, kes sobivad ka allergikutele. Sellised on näiteks Tiibeti mastif ja samojeedi koer,» jagab ta nõu.


Kammi õues

Lõnga saab teha iga koera villast. See tähendab, et lõnga on võimalik kedrata ka krantsi kasukast, kuigi see ei ole kindlasti nii kvaliteetne, kui tiheda ja pika alusvillaga samojeedi koera, Tiibeti mastifi või tšau-tšau villast tehtud lõng. Parima kvaliteedi nimel võiks koera aluskarv olla vähemalt neli sentimeetrit pikk.

Selleks, et koeralt villa koguda, ei pea loom olema pestud. Küll aga võiks olla koer puhas ehk et okkad ja liiv kasukalt maha tõmmatud.

Villa kogutaksegi kammides. Pügatud koera karv väga hästi lõngaks ei sobi, sest pügamine lõhub villakiud ja tulemuseks on okkaline lõng. Lisaks jääb pügamisel alusvilla sisse ka koera kattekarv, mis teeb ketramisel lõnga trossisarnaselt kangeks.

«Kindlasti soovitan koera kammida õues, sest koeravill pole hinnatud mitte vaid inimeste seas. Kui mina oma koeri kammin, istuvad linnud ja oravad põõsas ning ootavad lendu tõusvaid villatutte – nende jaoks on koeravill hinnatud pesamaterjal,» teab Maarit.


Hoia kuivas

Kammitud vill tuleb kokku koguda ja säilitada seda paberkastis või -kotis jahedas ruumis. Mitte mingil juhul ei tohi villa hoida kilekotis, sest vill tahab hingata.

Kui koera on kammitud salongis, peab kindlasti jälgima, et vill saaks enne karpi panekut eelnevalt kuivatatud. Hea oleks, kui see saaks hiljemalt aasta pärast kogumist lõngaks tehtud. «Mulle on toodud aga ka hästi hoitud viie aasta vanust villa ja lõng sai imeilus,» kiidab koeravillaspets.

Kui on soov koeravillast lõnga teha, ei pea seda ilmtingimata väga suures koguses koguma. Maaritile on kõige väiksem toodud kogus olnud sada grammi. Kui sellele lisada teist sama palju lambavilla, on lõnga juba rohkem. Arvestada tuleb aga sellega, et mingi osa koeravillast läheb praaki, näiteks käppade pealt kogutud karv.

Koeravilla lõngaks kedrates lisataksegi sellele enamasti ka mingit muud villa. Kui on teada, et tulevasest lõngast kootakse kampsun, piisab täiesti, kui koeravilla sisaldus on selles 30%. Kinnastel-sokkidel võiks vahekord olla pool ja pool. Lamba- või mis tahes teise looma villa lisamine muudab lõnga ka vastupidavamaks. Täielikult koeravillasest lõngast kootud esemete miinus on see, et need pole nii elastsed ja tunduvad näpu all karmimad.

Ravieesmärgil kootud esemed võiksid olla kootud just 100% koeravilla sisaldusega lõngast. Sellised esemed ei sobi küll aktiivseks kandmiseks, kuid on head näiteks külmetuse korral jalgade soojendamiseks või siis sallina liigeste- ja radikuliidivalu leevendamiseks.


Lõpmata palju värvitoone

Koeravilla suur pluss on, et selle looduslik värvide skaala on lõpmatu. Maarit räägib, et praegu ketrab ta põnevat helekollase krantsi villa. «Sellele musta lamba villa segades saab ilusat tumepruuni ja valge lamba villa segades koorekohvi värvi lõnga,» teab käsitöömeister. Koeravillast lõnga ka värvitakse, aga kui see jätta naturaalset tooni, pole hirmu, et lõnga toon ajaga kaoks.

«Minu jaoks on põnev seegi, et lõnga kedrates on sellel üks toon, kuid selle tõeline värv ilmneb alles siis, kui lõng on pestud. Ka koera seljast võetud kollakas vill võib pärast pesemist valgeks muutuda,» räägib Maarit.

Eestis teevad koeravillast lõnga mitmed käsitöömeistrid, samuti villaveskid. Tuleb aga arvestada, et villaveski vill on hoopis teistsugune, sest masinatega kraasimine lõhub villa. Villaveskist saadud lõng on ilus ja ühtlane nagu poelõng ikka. Käsitöömeistrite lõng on aga pehmem ja paksem, samuti saab käsitsi tehtud lõnga puhul olla kindel, et see sisaldab just inimese enda koera villa. «Lisaks on selles alati hunnitu hulk ketraja südamesoojust,» naeratab Maarit jutu lõpetuseks.


Kuidas koeravillaseid tooteid hooldada?

Koeravillaste toodete hooldamisel kehtivad samad reeglid mis villaste rõivastegi hooldamiseks:

  • pese käesooja veega;

  • kasuta villa pesemiseks ettenähtud vahendeid;

  • kuivata tasapinnal, vormides rõivaese algse kuju järgi;

  • ära triigi.

Allikas: Sohvivill.com

Koerakarvast käpikud (ERKI PÄRNAKU)

Kas koeravill lõhnab?

«Inimesed suruvad ikka esimese asjana nina vastu koeravillast eset,» naerab Maarit Randrüüt, et väike pelgus niiske ilmaga koeravillaseid rõivaid kandes lõhnata nagu märg koer on inimestesse sisse kodeeritud.

Tegelikult sõltub see tema sõnul paljudest asjaoludest. Aga kindel on see, et kui kanda nende koerte villast tehtud lõnga, kes ise niiske ilmaga ei lõhna, ei jää koeralõhna juurde ka nende kasukast saadud lõngale ega sellest kootud toodetele.


Kuidas mõjutab koeravill tervist?

  • See on põletikuvastase toimega.

  • See kiirendab haigustest paranemist.

  • See soodustab kudede verevarustust.

  • See leevendab liigese- ja reumavalu.

  • Seda sobib kanda ka allergikutel.

Kus saab koeravilla lõngaks kedrata?

  • Sohvivill (Sohvivill.com)

  • Süvahavva villavabrik (Syvahavva.ee)

53 views
bottom of page